Het identificeren en registreren van jouw hond en/of kat is verplicht in België. Dit gebeurt door je hond te laten chippen door een dierenarts, en hem in te schrijven in een centrale databank (DogID voor honden, CatID voor katten). Wij maken je graag wegwijs doorheen alle regelgeving hier rond!
Heb je nog vragen over de identificatie of registratie van jouw hond en/of kat? Neem gerust contact op met ons voor meer informatie!
Honden
Met een chip kan een weggelopen of verloren hond snel worden geïdentificeerd en kan politie, dierenartsen of het asiel jou meteen contacteren als jouw hond gevonden wordt. Daarnaast is het ook een belangrijk instrument in het tegengaan van illegale hondenhandel.
Elke hond is daarom verplicht geïdentificeerd te zijn aan de hand van een chip. Vroeger werden bijvoorbeeld tatoeages ook geaccepteerd als registratiebewijs, maar vandaag de dag worden enkel deze chips nog toegestaan.
Dit chippen kan enkel door een dierenarts gebeuren, ten laatste op 8 weken leeftijd. Een hond die uit het buitenland komt, moet zelfs binnen de 8 dagen geregistreerd zijn in DogID! De chip wordt onderhuids ter hoogte van de linkerkant van de hals geplaatst, een behandeling die vrijwel pijnloos is. Een chip bestaat uit 15 unieke cijfers en kan enkel met een chiplezer worden afgelezen.
WEETJE
Koop je (of krijg je) een puppy? Dan moet hij al gechipt en geregistreerd zijn bij de fokker, voor je ‘m mee naar huis neemt!
Daarnaast moet een hond ook geregistreerd zijn, dit wil zeggen dat de gegevens van de chip, de hond en het baasje opgenomen worden in de centrale databank van DogID.
De registratie van dit chippen wordt door de plaatsende dierenarts gedaan op DogID dit met zowel kenmerken van het dier (ras, geboortedatum, geslacht,…) alsook de gegevens van de eigenaar (rijksregisternummer, adres, telefoonnummer, evt mailadres).
Omwille van GDPR-regelgeving staan sinds mei 2021 deze gegevens niet meer automatisch zichtbaar op de website van dogID, tenzij de eigenaar hiervoor toestemming geeft.
WEETJE
Bij een verhuis, verkoop of overlijden is het de bedoeling dat je hiervan melding doet bij DogID. Dit kan heel gemakkelijk door het chipnummer van je hond online in te geven in DogID en je in te loggen met je elektronisch identiteitskaart.
Kat
Ook voor katten is identificatie en registratie waardevol in het geval dat jouw kat verloren loopt, wegloopt of gestolen wordt.
Sinds november 2017 moet elke kat dan ook gechipt (en dus geïdentificeerd) en geregistreerd zijn in de centrale databank van CatID, en dit voor de leeftijd van 12 weken. Voor katten die al ouder zijn geldt de registratieplicht niet.
Enkel een dierenarts kan een kat chippen en registreren, en dit gebeurt uitsluitend digitaal. Je zal voor je kat dus niet automatisch registratiebewijs ontvangen, wel kan je vanuit het programma een bewijs van registratie afprinten.
WEETJE
Een kat mag, maar moet dus geen paspoort hebben. Hier is wel een uitzondering op, namelijk als je jouw kat zal meenemen naar het buitenland.
Wettelijk mag er dus geen kat aangeschaft, verkocht of (gratis) weggegeven worden die niet gechipt en geregistreerd is. Komt jouw kat uit het buitenland, dan moet ze binnen de 8 dagen geregistreerd worden in CatID.
Daarenboven verplicht de wet hier tevens ook dat katten (geboren na aug 2014) verplicht gecastreerd of gesteriliseerd worden voor een leeftijd van 5 maanden.
WEETJE
Voor november 2017, konden katten ook al gechipt worden. Die gegevens werden geregistreerd in een private databank van idChips. Na november 2017 werden alle gegevens nieuw gechipte katten verzameld in de nieuwe, gecentraliseerde databank van CatID. Katten die gechipt zijn voor november 2017 staan mogelijks nog geregistreerd in idChips. Ook dit platform kan je online raadplegen.
Moet ik mijn kat nog laten chippen? Hieronder gemakkelijkheidshalve een overzicht:
Heb je nog vragen over de identificatie en registratie van jouw hond en/of kat? Geraak je ergens niet aan uit? Wij helpen je graag verder.
Contacteer ons via info@dasivet.be, of bel naar 014 75 05 03!
info wachtdienst
bel ons
Maak afspraak
Trichelhoek 7, 2430 Eindhout-Laakdal
Voor spoedgevallen 24/7 bereikbaar via het onderstaand telefoonnummer. Buiten onze openingsuren kom je mogelijks bij de wachtdienst terecht.
U kan zelf een online afspraak maken voor uw kleine huisdieren of ons hiervoor telefonisch of via email contacteren. Indien het gaat om afspraken voor paarden of herkauwers, of voor operaties, röntgenfoto’s, echografieën of andere diepgaande diagnostiek, gelieve dan altijd telefonisch of via email een afspraak te maken.
Meer zien? Ontdek Dasivet op social media!