Katten en honden zijn voor veel van ons echt een deel van onze familie. Alleen mogen we niet vergeten dat hun gestel erg verschillend is dan dat van ons. Geneesmiddelen en voedsel dat voor ons als mens bestemd is, is daarom niet altijd even geschikt voor dieren.
WEETJE
Ongeveer 8 % van de oproepen die het Antigifcentrum ontvangt, heeft betrekking op dieren!
In 2016 werd het Antigifcentrum 3.828 keer gecontacteerd door eigenaars van dieren of door
dierenartsen. Honden staan hierbij op de eerste plaats, gevolgd door katten.
Huisdieren zijn dus duidelijk spijtig genoeg niet gevrijwaard van vergiftiging. Vooral honden zijn vaak slachtoffer van hun gulzigheid en speelsheid, waardoor ze vaak een onderscheid maken tussen een lekkernij of iets schadelijks voor hun gezondheid.
Honden schrokken van alles naar binnen, een stukje koek dat je laat vallen, een paar hapjes die je even vergeet op de salontafel,… Maar soms ook slakkenkorrels, rattenvergif of meststof. Katten daarentegen zijn kieskeuriger, zij gaan niet zomaar eender wat oppeuzelen. Bij hen zijn vergiftigingen dan ook eerder te wijten aan verkeerd gebruik van geneesmiddelen of antiparasitaire middelen.
Dieren kunnen niet praten en dus ook niet zeggen dat ze pijn hebben, laat staan dat ze blootgesteld zijn aan een giftig product. Vaak voorkomende symptomen van vergiftiging bij dieren zijn:
Als je een vermoeden van vergiftiging bij je dier hebt, bel dan meteen naar ons of naar het Antigifcentrum (070 245 245, gratis 24/7)!
Wij kunnen je zeggen welke eerste zorgen je indien nodig moet toebrengen en wat de verdere stappen zijn.
Het is van groot belang dat je niet zelf gaat proberen iets aan het probleem te verhelpen. Soms horen we dat mensen hun hond of kat proberen laten overgeven of melk geven, maar dit kan in bepaalde gevallen helemaal verkeerd uitpakken.
WEETJE
Als je dier is blootgesteld aan een product in de ogen of op de huid kan het geen kwaad te spoelen met lauw water, maar bel toch voor de zekerheid even naar ons of het antigifcentrum!
Sommige voedingsmiddelen zijn zeer giftig voor honden, ook sommige waarvan je het niet zou verwachten. Hieronder een overzicht van de meest gangbare giftige voedingsmiddelen.
Sommige planten zijn giftig voor dieren. Meestal gaat het om dezelfde giftigheid als bij mensen. Lelies vormen daar een uitzondering op. Hun bloemen, blaadjes en stuifmeel zijn erg giftig voor katten. Meer info over giftige planten via deze link.
Neen, niet altijd. Reken dan ook niet op het instinct van dieren. Elk jaar gebeuren er dodelijke ongelukken met dieren die van het haagsnoeisel aten dat op de weiden was gegooid. Zo is taxus erg giftig.
Heb je nog vragen over vergiftiging van honden en katten? Aarzel dan niet om ons te contacteren!
Contacteer ons via info@dasivet.be of bel naar 014 75 05 03!
Trichelhoek 7,
2430 Eindhout-Laakdal
Voor spoedgevallen 24/7 bereikbaar via het onderstaand telefoonnummer. Buiten onze openingsuren kom je mogelijks bij de wachtdienst terecht.
U kan zelf een online afspraak maken voor uw kleine huisdieren of ons hiervoor telefonisch of via email contacteren. Indien het gaat om afspraken voor paarden of herkauwers, of voor operaties, röntgenfoto’s, echografieën of andere diepgaande diagnostiek, gelieve dan altijd telefonisch of via email een afspraak te maken.
info@dasivet.be
014 75 05 03
Dierenartsen dienen zich te houden aan de code der plichtenleer terug te vinden op www.ordederdierenartsen.be
Interieur en foto's praktijk door Quality Living
Website door Allure Agency
© 2023, Dasivet dierenartsen
Privacy Policy & cookies
Consultaties op afspraak:
Info wachtdienst
Contact:
info@dasivet.be
014 75 05 03
Trichelhoek 7,
2430 Eindhout-Laakdal
Menu:
Prijslijst kleine huisdieren
Openingsuren praktijk:
Ma - Vrij: 8.30u - 19u
Zaterdag: na telefonisch contact
24/7 bereikbaar voor spoedgevallen
Meer zien? Ontdek Dasivet op social media!