Als hondeneigenaar is het belangrijk om niet alleen over de dagelijkse zorg van uw trouwe viervoeter te waken, maar ook ook attent te zijn op gezondheidsrisico’s die vaak over het hoofd worden gezien. Eén van deze risico’s is de besmetting met longwormen, overgebracht door slakken. In deze blog bespreken we kort wat longwormen zijn, hoe honden ze kunnen oplopen en wat u kunt doen om uw viervoeter te beschermen.
WAT ZIJN LONGWORMEN?
Longwormen zijn parasieten die zich in de longen van honden kunnen nestelen. De meest voorkomende soort bij honden in Europa is ‘Angiostrongylus vasorum’.
Deze parasiet kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken en is in staat om de longen en het hart van uw hond aan te tasten. Niet elke slak draagt longwormen met zich mee maar dat weten wij uiteraard niet op het zicht… Hoewel veel slakken een risico kunnen vormen, zijn het voornamelijk de land- en zoetwaterslakken die betrokken zijn bij de levenscyclus van deze parasieten.
HOE VERLOOPT DE BESMETTING?
De cyclus van de longworm begint vaak bij de slakken zelf.
Honden kunnen de parasiet oplopen door:
- Slakken op te eten. Honden die slakken opeten, lopen een groot risico op infectie.
- Via de omgeving. Honden kunnen besmet raken door het inademen van infectieuze larven of door het likken van de grond waar besmette slakken hebben rondgekropen.
SYMPTOMEN DIE JE MAG/ KAN VERWACHTEN:
Honden met een longworminfectie kunnen een brede waaier aan symptomen vertonen, waaronder:
- Hoesten
- Moeite met ademhalen
- Verminderde eetlust
- Gewichtsverlies
- Vermoeidheid
In ernstige gevallen kan een longworminfectie leiden tot hartproblemen en zelfs, jammergenoeg, de dood. Daarom is het cruciaal om alert te zijn op deze bovenstaande symptomen tijdens de ‘slakkenperiode’ en snel te handelen indien nodig of bij twijfel.
HOE VOORKOMEN?
Gelukkig zijn er verschillende manieren om uw hond te beschermen tegen longwormen:
- Vermijd slakken, in de mate van het mogelijke. Probeer ervoor te zorgen dat uw hond niet in de buurt van slakken komt tijdens wandelingen. Houd hem/haar aan de lijn en let goed op zijn/haar gedrag tijdens de slakkenperiode. (Vermijd het gebruik van slakkenbestrijders die schadelijk kunnen zijn voor huisdieren, wees ook hierop attent.)
- Houd uw tuin schoon. Vermijd dat slakken zich ophopen in uw tuin door regelmatig een slakkenopkuis te houden.
- Dierenartscontrole. Laat uw hond regelmatig controleren door de dierenarts, vooral als u in een gebied woont waar veel slakken voorkomen. U kan bij ons op de praktijk terecht voor zowel preventieve als curatieve maatregelen. Eens de besmetting is gebeurd en uw hond ziektesymptomen vertoond, is een dierenartsenbezoek onontbeerlijk. Naargelang de graad van infectie en ziektebeeld kan een grondige aanpak door ons, dierenartsen, nodig zijn.
SAMENGEVAT:
Slakken kunnen een risico vormen voor de gezondheid van je huisdier maar, met de juiste aanpak, nodige alertheid en preventieve maatregelen, kan u veel problemen voorkomen.
Zorg ervoor dat u altijd alert bent op symptomen en neem contact op met uw dierenarts als u twijfels hebt over de gezondheid van uw huisdier.
Ondanks het feit dat niet elke slak longwormen bij zich heeft, is het belangrijk om voorzichtig te zijn met alle slakken, zeker als u een hond hebt die graag snuffelt of graag vanalles eet wat hij/zij tegenkomt tijdens wandelingen.
Voor meer info rond deze infectie, alsook andere parasitaire problematiek, kan u doorklikken naar de website: www.para-risk.be/nl
Meer zien? Ontdek Dasivet op social media!