Konijnen zijn niet de makkelijkste huisdieren qua huisvesting in tegenstelling tot wat de meeste mensen denken. We gaan hier dan ook graag even dieper op in. Wanneer u dan graag een konijntje(s) aanschaft, bent u hopelijk al wat meer voorbereidt door onze tips of kan u uw huidige huisvesting wat bijsturen.
In deze blog zullen we het dus hebben over de huisvesting van deze viervoeters en alles hieromtrent.
Elk konijn heeft minstens 2m² nodig aan permanente ruimte. Omvang speelt hierbij ook een rol. Grote rassen zoals Vlaamse reuzen hebben hier niet voldoende aan, hen geef je best minstens 4m² per konijn. Naast die 2m² of 4m² is ook losse loopruimte vereist. Kan je dit niet voorzien? Maak het permanente verblijf groter dan het minimum.
De meeste hokken die verkocht worden in dierenspeciaalzaken zijn veel kleiner en worden onterecht beschouwd als geschikte huisvesting. Let ook op de hoogte van je hok, zodat jouw konijnen zich ook kunnen uitstrekken naar boven.
WEETJE
Konijnen zijn van nature groepsdieren. Ze hebben behoefte aan een soortgenoot om tegenaan te liggen, te wassen en mee rond te huppelen. Iets wat wij mensen kennen als een ‘soulmate’ :-).
✔︎ Puppyren van minstens 1m hoog (voor de hoogspringers onder ons).
✔︎ Plexiglas of hout.
✔︎ Een volledige aparte kamer.
✔︎ Een tuinhuis met carport + afgemaakt met martergaas.
✔︎ Zelf iets maken van hout en martergaas.
✔︎ Een firma inhuren om dit op maat te laten maken.
✔︎ Denk ook aan andere oplossingen, bijvoorbeeld een kattenren.
✔︎ Kies je voor gras als ondergrond en wil je geen ongewenste bezoekers of je konijn buiten zijn verblijf? Dan graaf je best ook 30 cm onder grond om een draad te plaatsen.
✔︎ Gebruik altijd martergaas om uw hok af te bakenen. Door de kleine openingen kunnen muizen en ratten moeilijk binnen komen. Martergaas word ook niet zo snel doorgebeten als anders gaas.
WEETJE
Kies knaag-veilig hout zoals beuk, kastanje, berk,…. Hout met lijm zoals multiplex is giftig!
Wat is het belangrijkste van je inrichting?
Een schuilhuis, toilet en een plek voor voer en water.
1/ Schuilhuisjes hebben bij voorkeur 2 in- en uitgangen. Als prooidier willen ze de optie om via meerdere wegen te kunnen ontsnappen. Hout is een warmer materiaal maar slorpt ook vocht op, er wordt aan geknaagd en is moeilijker zuiver te houden. Een stevig plastic huisje kan je makkelijk proper maken maar is kouder. Kartonnen huisjes kunnen ook maar heel beperkt, de meeste eten karton op en dit kan een verstopping veroorzaken. Let op de openingen dat deze groot genoeg zijn, kijk eens bij kattenhuisjes. Huisvest je buiten? Zorg voor een slaaphokje boven/los van de grond. Zo krijgt opstijgend vocht minder kans om hun slaapplek binnen te dringen.
2/ Een toilet, omdat konijnen perfect zindelijk te maken zijn. Konijntjes moeten zich hierin kunnen neerleggen, een kattentoilet is bvb ideaal. De kleine driehoekjes die verkocht worden in dierenspeciaalzaken zijn te klein. Gebruik als vulling houtpellets of papierkorrel. Het is soms een zoektocht wat werkt voor uw konijn(en). Hang boven het toilet een hooiruifje of leg een plukje hooi in het toilet om ze nog sneller zindelijk te maken. Konijnen knabbelen graag terwijl ze plassen en keutelen.
3/ Water voorzie je best in een keramische kom. Deze is zwaar genoeg en wordt niet zo snel omgestoten. Plastic wordt vaak omgegooid en ijzer geeft smaak af. Neem een kom die groot genoeg is, net zoals katten zijn konijnen gevoelig aan de snorharen. Als de snorharen de kom te veel raken zullen ze minder geneigd zijn om genoeg te drinken. Een drinkflesje is een onnatuurlijke houding en heeft dus niet de voorkeur.
Biks strooi je rond (stimuleert het foerageergedrag), een hooiruif of schaal en eventueel een kom voor groentjes.
Extra afleiding, onder de vorm van denkspellen, graaf- en knaagmogelijkheden. Hoewel konijnen geen knaagdieren zijn maar behoren tot de lagomorpha (haasachtigen) knagen ze heel graag! Ja aan alles, oeps! Voorzie dus alternatieven. Probeer verveling te voorkomen.
Maak wekelijks het verblijf helemaal proper. Denk bij de buitenverblijven zeker ook aan het slaaphok! Het toilet maak je dagelijks proper om minder ongedierte aan te trekken. Vooral in de zomer bij buitenkonijnen kan je de groene vleesvlieg aantrekken bij een slechte hygiëne. Hier is het dan ook aan te raden om meerdere keren per dag het toilet te reinigen.
Haal groenten na 2 uur weg. Na 2 uur is er een aanzienlijke groei van bacteriën. Die mogelijks ook schadelijk zijn voor jouw konijnen.
Ververs dagelijks het water en check meerdere keren per dag bij koude en warme dagen.
Bij binnenkonijnen is het belangrijk om vaak te stofzuigen, binnen blijft er veel stof aanwezig. Omdat konijnen tegen de grond leven hebben zij ook sneller last van luchtwegproblemen door teveel stof en haren.
Heeft u nog vragen over de huisvesting van je konijnen? Aarzel dan niet om ons te contacteren!
Deze super leuke blog hebben we in samenwerking kunnen maken met Flopping Lops!
Trichelhoek 7,
2430 Eindhout-Laakdal
Voor spoedgevallen 24/7 bereikbaar via het onderstaand telefoonnummer. Buiten onze openingsuren kom je mogelijks bij de wachtdienst terecht.
U kan zelf een online afspraak maken voor uw kleine huisdieren of ons hiervoor telefonisch of via email contacteren. Indien het gaat om afspraken voor paarden of herkauwers, of voor operaties, röntgenfoto’s, echografieën of andere diepgaande diagnostiek, gelieve dan altijd telefonisch of via email een afspraak te maken.
info@dasivet.be
014 75 05 03
Dierenartsen dienen zich te houden aan de code der plichtenleer terug te vinden op www.ordederdierenartsen.be
Interieur en foto's praktijk door Quality Living
Website door Allure Agency
© 2023, Dasivet dierenartsen
Privacy Policy & cookies
Consultaties op afspraak:
Info wachtdienst
Contact:
info@dasivet.be
014 75 05 03
Trichelhoek 7,
2430 Eindhout-Laakdal
Menu:
Prijslijst kleine huisdieren
Openingsuren praktijk:
Ma - Vrij: 8.30u - 19u
Zaterdag: na telefonisch contact
24/7 bereikbaar voor spoedgevallen
Meer zien? Ontdek Dasivet op social media!